Tapetointi

Tapetointi

Tapetointi

Tapetointi yleensä mielletään hankalaksi ja ammattitaitoa vaativaksi työksi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kuka tahansa osaa tapetoida, mikäli seuraa helppoja ohjeita joita löytyy jokaiselta tapetin valmistajalta. Tapetointi on hauskaa, ja se on helpointa tehdä vaikka ystävän kanssa, jolloin työ tuntuu kevyemmältä ja sujuu nopeammin.

Tapetteja on tarjolla erilaisista materiaaleista valmistettuna, kuten perinteinen paperitapetti, sekä uudenaikainen kuitutapetti (sekoite paperimassaa ja polyesterikuitua). Näillä on myös hieman erilainen valon- ja pesunkestävyys. Tapettia valittaessa kannattaa huomioida myös, että kuitutapetin liima levitetään suoraan seinään, kun taas paperitapetin liisteri levitetään itse tapettiin. Tämä tekee ehkä kuitutapetin asettamisen vähemmän haastavaksi.

Pohjatyöt

Myös pohjatyö seinälle on syytä tehdä huolella, jotta lopputulos on mahdollisimman tasainen ja siisti. Pohjatyö aloitetaan poistamalla huoneesta kaikki pistorasiat ja valokatkaisijat, taulukoukut ja naulat/ruuvit. Myös jalkalistat voi poistaa jos mahdollista. Mikäli seinässä on halkeamia ja koloja, nämä täytetään pikatasoitteella. Tässä kohtaa täytyy myös päättää poistetaanko vanha tapetti, jos sellainen on, tehdäänkö pohjamaalaus, vai onko tarkoitus vain hioa pinta tasaiseksi.Pohjamaalaus tehdään silloin kun seinää ei ole aiemmin pohjamaalattu, tai jos tapetti asetetaan vanhan tapetin päälle. Näin saadaan seinään pinta, johon uusi tapetti tarttuu hyvin, eikä alta paista vanhan tapetin kuviot tai tasoitteella paikatut kohdat. Pohjamaalin sävy tulee valita uuden tapetin mukaan.Yleensä suositellaan että vanha tapetti poistetaan ennen uuden asentamista, sillä on vaikeaa tietää miten hyvin vanha tapetti on kiinni seinässä. Tähän kannattaa käyttää tarkoitukseen sopivaa tapetinirrotusainetta. Mikäli vanha tapetti on todella tiukassa kiinni (esim. lasikuitutapetit), voidaan myös käyttää tasoitustapettia, joka on nopea keino saada tasainen ja peittävä pinta aikaiseksi.

Alkuvalmistelut

Ennen tapetoinnin aloittamista on varmistettava että kaikki tarvittavat työvälineet ovat esillä, ja että tapettia on tarpeeksi. Tapettia hankittaessa tarkistetaan että kaikista tapettirullista löytyy sama tuote ja painosnumero, tämä varmistaa sen että tapettiin ei tule sävyeroja. On syytä muistaa, että seinän on oltava kuiva ja pölytön ennen tapetoinnin aloittamista.

Kuitutapetin asennus

Tapetointi aloitetaan yleensä ikkunaseinän puolelta tai nurkasta. Tapetointi tehdään vasemmalta oikealle edeten. Koska talojen seinät eivät aina ole suorassa, on hyvä käyttää apukeinoina vatupassia ja mittaa. On erittäin tärkeää että ensimmäinen vuota tulee pystysuoraan. Vuodan paikka merkitään seinään lyijykynällä. Liima levitetään seinään noin kahden vuodan leveydeltä. Liima levitetään siveltimellä nurkkiin sekä katon- ja lattianrajaan. Liimaa ei tule käyttää liian laajalle alueelle yhdellä kertaa, jottei se pääse kuivumaan. Tapettivuota asennetaan seinään ja tasoitetaan lastalla. Tapettivuotien saumat asetetaan puskuun, ellei ohjeissa toisin mainita. Mikäli liimaa pursuaa saumakohdista, se poistetaan kostealla sienellä. Tapetti voidaan asentaa pistorasian kohtien yli, joihin leikataan aukot tapettiveitsellä kun tapetti on asennettu, mutta vielä kostea. Jos tapettivuota menee vinoon, se pitää poistaa kokonaan ja aloittaa alusta.

Paperitapetin asennus

Tarvittava määrä vuotia leikataan oikeaan mittaan kerralla. Kuviokohdistus kannattaa tarkistaa tässä vaiheessa. Liisteri valmistetaan ohjeen mukaan. Työ aloitetaan ikkunasta tai valosta poispäin, tämä on tärkeää limisaumojen takia, sillä tapettiin ei saa syntyä saumojen varjoja. Seinään merkitään vuodan kohta lyijykynällä, kuten edellä mainitaan (tämä toistetaan aina uudelle seinälle tultaessa).

Tapettivuota sivellään liimalla ja jätetään vettymään tapetointipöydälle taittamalla vuodan päät toisiinsa. Vuota asennetaan seinään nostamalla ylätaitos seinän yläreunaan ja vetämällä alataitos auki. Tapetti kiinnitetään seinään ja tasoitetaan lastalla. Ilmakuplat poistetaan lastalla kaarevin, sivulle suuntautuvin liikkein. Seuraava vuota kiinnitetään kuten edellä. Tapetin ylä- ja alareunat siistitään veitsellä. Tapeteista poistetaan tahrat mahdollisimman pian kostealla sienellä.

© 2021 Korjausrakentaminen