Seinän maalaaminen ja ideoita väriyhdistelmiin

Seinän maalaaminen ja ideoita väriyhdistelmiin

Seinän maalaaminen ja ideoita väriyhdistelmiin

Seinän maalaaminen ja ideoita väriyhdistelmiinVäreillä on hyvin paljon vaikutusta siihen, miltä tila näyttää ja tuntuu. Kodin seinien maalaaminen voi olla mukava projekti, jolla kotiin saadaan uutta ilmettä ja näyttävyyttä. Työhön ei välttämättä tarvitse palkata ammattilaista, vaan itse maalaaminen on myös helppoa ja edullisempaa. Kannattaa kuitenkin kerätä hieman vinkkejä ja ideoita siihen, miten maalauksen toteuttaa ja mitä värejä kannattaa käyttää.

Värien valinta

Ennen maalaamista kannattaa käyttää aikaa ja huolellisuutta oikeiden värien valintaan. Yleisimpiä virheitä, joita ihmiset tekevät maalauksen suhteen ovat nimenomaan liian hätäinen värien valinta ja värisävyjen väärin valitseminen. Väriä ei kannata koskaan valita kaupassa. Kaupan valaistus on usein kirkas loisteputki valaistus ja se saa värin näyttämään hyvin erilaiselta kodin pehmeään valaistukseen verrattuna. Ota siis värikartta kotiin ja valitse värit aina siinä valaistuksessa missä ne tulevat olemaan.

Värit esiintyvät värikartassa hieman eri lailla kuin miten ne tulevat loppuen lopuksi sopimaan seinälle. Usein silmää miellyttää hyvin selkeä ja puhdas väri. Sellainen väri voi kuitenkin olla aivan liian kirkas seinään maalatessa ja näyttää jopa eriväriseltä loppujen lopuksi. Esimerkiksi kirkas keltainen voi seinään maalatessa näyttää jopa vihreältä. Siksi kannattaakin valita sellainen versio itseään miellyttävästä väristä, joka on hieman himmeämpi ja hillitympi kuin kirkas alkuperäinen väri.

Myös valkoinen väri voi saada aikaan samanlaisen tehokkuuden, jos valkoisesta valitaan liian puhdas ja kirkas valkoinen. Suomessa taloon sisälle tuleva valo on suurimman osan aikaa vuodesta melko kylmää valoa, kuten sinisen sävyistä. Siksi liian valkoinen seinä voikin saada kaiken sen ympärillä olevan materiaalin näyttämään keltaiselta. Valkoisen valinnassa kannattaa suosia pehmeämpiä ja luonnonvalkoisempia sävyjä.

Värien valinnassa kannattaa myös käyttää rohkeutta, jos oma koti sopii sellaiseen kokeiluun. Usein valitaan pehmeitä ja hentoisia sävyjä. Niitä on kuitenkin joka koti täynnä, ja ne eivät säväytä samalla tavalla kuin tummempi sävy. Tumman sävyinen seinä voi olla todella näyttävä ja mielenkiintoinen yksityiskohta kodissa. Se jää varmasti monen vierailijan mieleen ja saa kodin näyttämään persoonalliselta.

Värien valinnassa huomioidaan tarkkaan mihin ne sijoitetaan. Yleisesti tummat sävyt pienentävät tilaa ja vaaleat suurentavat sitä. Myös isot kuviot seinässä pienentävät tilaa. Jos olohuone on muuten tilava, eivät tummat seinä tai yksi tehosteseinä suuresti vaikuta sen kokoon. Makuuhuoneeseen voi saada mukavan pesämäisen tunnelman tummilla väreillä ja pieneen huoneeseen riittää yhden seinän maalaaminen tummemmaksi.

Jos tilaa halutaan värien avulla suurentaa, kannattaa valita vaaleat sävyt. Parhaiten ne toimivat, jos ne sulautuvat kaikkien huoneen seinien, katon ja listojen kanssa samaan sävyyn. Tämä antaa huomattavasti suuremman vaikutelman huoneesta. Kun kokonaisuus on samansävyinen, se näyttää elegantilta ja pehmeältä. Tällainen sävytys voi toimia erityisesti matalissa huoneissa, kuten ullakolla.

Maalaaminen

Kun sävyt on huolellisesti valittu ja kaikki eri kulmat tarkkaan harkittu, on aika aloittaa maalaaminen. Sen voi helposti tehdä itse, jolloin säästää kustannuksissa ja se voi olla myös mukavaa puuhaa esimerkiksi nuoren parin ensiasunnossa yhdessä tehtäväksi. Pohjatyö pitää tehdä huolella ja asettaa valmiiksi kaikki tarvittavat suojausvälineet mukaan lukien sanomalehdet ja maalarinteipit.

Kun kapeat ja hankalat paikat on käsitelty pensselillä, loppu sujuu helposti telalla maalaten. Maalauksessa edetään yksi osio kerrallaan, jotta varmistetaan lopputuloksen tasaisuus. Maalauksen jälkeen kannattaa tuulettaa kunnolla ja jättää maalaustarvikkeet puhtaaseen kuntoon seuraavaa kertaa varten. Oikeilla värivalinnoilla ja hyvillä maalaustuotteilla ei voi mennä pieleen. Nautinnollisia ja värikkäitä maalaushetkiä.

© 2021 Korjausrakentaminen