Remontoiva yhteiskunta

Remontoiva yhteiskunta

Remontoiva yhteiskunta

Moni remontoi vanhan talon uuden talon rakentamisen sijaan. Tämä voikin monessa tilanteessa olla fiksu ratkaisu. Rakennukset kuluvat käytössä ja siksi niitä kannattaakin silloin tällöin remontoida. Lisäksi voidaan uusia esimerkiksi vanhanaikainen keittiö tai vessa, joka ei enää palvele tarkoitustaan tai jos vain halutaan jotain uutta. Remontti voi olla pintapuolista tai perusteellisempaa, riippuen tarpeesta. Toisinaan remonttiin käytetään tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja, kun taas pieneen remonttiin uppoaa hädin tuskin tuhat euroa. Kuluja tulee niin materiaaleista kuin käytettävästä työvoimastakin. Oletko itse tekemässä remonttia?Remontti voidaan suorittaa joko itse tai palkkaamalla ammattilaisen. Mikäli taitoa riittää eivätkä remonttityöt ole luvanvaraisia, tuo itse tekeminen selvää säästöä. Jos aikaa ei kuitenkaan ole eikä vasara pysy niin vain kädessä, on fiksua palkata hommaan oikea alan ammattilainen. Näin saat varmemmin hyvän lopputuloksen, joka kestää hyvänä vuosia. Ehkä tuttavapiiristäsi löytyy ammattitaitoinen kirvesmies, joka ehtisi auttamaan? Tutun kanssa voi usein sopia edullisen diilin.

Remontteja koskevat lait ja säännöt

Jokaisesta kunnossapito- ja muutostyöstä on lain mukaan tehtävä ilmoitus, mikäli työ koskee putkistoa, johtoja tai eristeitä. Jos remontti suoritetaan rakennuksen julkisivuun tai kantaviin rakenteisiin, tarvitaan rakennuslupa. Lisäksi tarvitaan isännöitsijän lupa, mikäli kyseessä on vuokra-asunto. Jos aiotaan rakentaa uusia tiloja tai laajentaa vanhoja, vaaditaan tässäkin yhteydessä rakennuslupa.Silloin kyseessä on rakennuslupaa vaativa remontti, tulee projektiin palkata pääsuunnittelija. Lisäksi suunnitelmaa tulee hyväksyttää taloyhtiöllä. Itse laaditut suunnitelmat eivät käy, vaan ne tulee olla ammattihenkilön laatimia.

Remontissa ei saa toteuttaa mitään sellaista, josta voi olla haittaa naapureille, rakennuksille tai yhtiölle. Taloyhtiössä tehtävästä remontista tulee siis ilmoittaa etukäteen ja siitä tulee saada suostumus taloyhtiöltä. Taloyhtiölllä on tällaisissa tapauksissa oikeus asettaa joitain remontissa noudatettavia ehtoja. Remontti voidaan joissain tapauksissa myös kieltää. Pienestä pintaremontista ei tarvitse yleensä tehdä ilmoitusta. Jos et ole täysin varma, onko sinulla ilmoitusvelvollisuutta, kannattaa aina mieluummin varmistaa asia kuin jättää ilmoittamatta.

Remonttifirman luotettavuus

Kun remontti tulee ajankohtaiseksi, ei kannata suinpäin valita halvinta yritystä sitä tekemään. Kannattaa ensin varmistaa yrityksen luotettavuus ja kysellä muiden kokemuksista. Remontista kannattaa ehdottomasti tehdä kirjallinen sopimus. Sopimuksesta ilmenee selkeästi, missä aikataulussa työ tulee tehdä, mitä työ sisältää, minkä laatuista työtä tekijältä odotetaan sekä mitä materiaaleja siinä käytetään. Sopimuksesta ilmenee myös työn viivästymisestä koituvat seuraukset sekä tietenkin hinta ja sen laskuperusteet. Sopimus toimii hyvänä apuna mahdollisissa ongelmatilanteissa. Suullinen sopimus ei tuo samoja etuja. On hyvä muistaa myös, että mitään urakkaa ei kannata etukäteen.Mikäli haluat kotitalousvähennyksiä, tulee remonttifirman kuulua ennakkoperintärekisteriin. Tämä voidaan varmistaa Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon yhteisestä yritystietojärjestelmästä.

Suomalaisia kiinnostavat remonttikohteet

K-Rauta perusti syyskuussa 2017 Remonttineuvonnan yhdessä Peruskorjaamisen ja Rakentamisen kehittämiskeskus PRKK ry:n kanssa. Neuvonta toimii sekä puhelimitse että sähköisesti. Palvelu osoittautui tarpeelliseksi, sillä sen kautta tuli yhteydenottoja runsaasti, jopa 200 kappaletta viikossa. Suomalaiset pyysivät neuvoa remontteihinsa liittyen ja suosituin kyselyn aihe oli asuinhuoneistot, kylpyhuone sekä keittiö. Nämä ovatkin suomalaisten yleisimpiä remonttikohteita.

Asuinhuoneistoissa remontoidaan lattioita, seiniä sekä kattoja. Neuvonta hyödyttää ihmisiä, sillä sen kautta voi saada vastauksia kaikenlaisiin kysymyksiin. Kysymyksiä on tullut mm. keittiön välitilan laatoitukseen liittyen. Ihmisiä mietityttää, voiko laattoja maalata. Maalaus onnistuu nykyään hyvin helposti laattamaalin avulla. Laattojen maalaus onkin yleistynyt viime aikoina. Myös saunojen lauteiden maalaus mietityttää. Se onnistuu kaikkein kätevimmin lauteille tarkoitettujen vahojen avulla.

© 2021 Korjausrakentaminen