Puujulkisivun huolto ja uudelleen käsittely

Puujulkisivun huolto ja uudelleen käsittely

Puujulkisivun huolto ja uudelleen käsittely

 

Puisten julkisivujen uudelleen maalauksen tai korjauksen tarpeen voi melko lailla päätellä silmämääräisesti. Kulumat ja vauriot ovat yleensä helposti havaittavissa, kun talon ulkonäkö on selkeästi muuttunut joko esteettisessä tai suojaavassa mielessä.

Huolto ei kuitenkaan aina vaadi dramaattisia toimenpiteitä, vaan joissain tapauksissa pelkkä peseminen saattaa riittää, mikäli kyseessä on homesieni tai levä. Kannattaa muistaa, että nämä oireet liittyvät usein talon läheisyydessä olevaan kasvillisuuteen ja ovat yleisemmin ongelma talon varjopuolella. Pesun lisäksi maalaus tosin takaa kestävämmän lopputuloksen.On hyvä muistaa myös, että huollon tarve on suoraan verrannollinen siihen, onko seinä etelän vai pohjoisen puolella. Eri ilmansuuntiin oleva laudoitus kuluu eri lailla. Aurinko haalistaa ja kuluttaa, joten etelän puoleisen seinän huoltotarve on suurempi. Talosta korjataan vain ne seinät, jotka ovat sen tarpeessa.On hyvä myös ajoittaa huoltomaalaus sellaiseen vuodenaikaan (Touko-syyskuu välille), jolloin maalaus voidaan suorittaa sopivissa olosuhteissa. Mikäli ilma on hyvin sateinen, pintojen on annettava kuivua riittävästi ennen maalausta. Suora auringonpaiste ja liika lämpö taas kuivattaa maalin liian nopeasti. Maalaamiseen pitää myös varata riittävästi aikaa, sillä se on parasta suorittaa siveltimellä, tämä takaa maalin tarttumisen kunnolla puupintaan.

Maalin valitseminen

Mikäli kyseeseen tulee huoltomaalaus (osittainen maalaus tai maalipinnan korjausmaalaus), kannattaa selvittää mitä materiaaleja talon maalaukseen on aiemmin käytetty. Maalaukseen tulisi käyttää samaa maalityyppiä kuin aiemmin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulisi vanha maali poistaa kokonaan ennen uudelleenmaalausta. Maalin valitsemiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, mikäli kyseessä on ns. entisöinti kohde. Talon rakennustyyli, ikä ja sijainti saattavat olla vaikuttavia tekijöitä värin valitsemisessa. Mikäli vanha maali on selkeästi rakennukseen sopimaton, se tulisi poistaa ja uudelleen maalata sävyllä, joka kunnioittaa rakennuksen luonnetta ja historiaa.

Maali kannattaa valita myös sen kestävyysominaisuuksien mukaan, peittävät maalit ovat yleensä huomattavasti pitkäikäisempiä kuin kuultomaalit. On myös syytä ottaa huomioon, että julkisivun värin muuttaminen saattaa vaatia luvan paikalliselta rakennustarkastajalta.

Esikäsittely ja pohjatyöt

Ennen pintamaalauksen aloittamista on suoritettava seuraavat toimenpiteet järjestelmällisesti.Esikäsittelyyn riittää harjaus ja pesu mikäli vanha maalipinta on ehjä. Kulunut ja haperoitunut maalipinta suositellaan poistettavaksi teräskaapimella, myös hilseilevä ja heikosti kiinni oleva maali pitää poistaa huolellisesti. Myös hionta voi olla tarpeen, jotta saadaan tasainen pinta aikaiseksi. Ei pidä unohtaa ikkunankarmeja, ne voidaan yleensä esikäsitellä pelkästään hiomalla.

Tämän jälkeen on hyvä pestä maalattava pinta käsin. Pesuliuoksen sopivuus kannattaa tarkistaa maalin valmistajalta. Painepesuria käytettäessä on hyvä muistaa että vettä ei saa päästää laudoituksen takana oleviin rakenteisiin. Laudoitus pitää kuivua perusteellisesti ennen pohjustusaineen lisäämistä. Pohjustusaine valitaan aina sen mukaan, mille alustalle maalataan ja millä maalilla lopullinen maalaus tehdään.

Pintamaalaus

Mikäli rakennuksen pinta on aiemmin maalattu öljy- tai alkydiöljymaaleilla, pyritään käyttämään vastaavia tuotteita uudelleen maalauksessa. Öljy- ja alkydiöljymaalit toimivat tosin myös pintoihin jotka on aiemmin käsitelty lateksimaalilla tai liuoteohenteisilla puunsuojilla. Pellavaöljymaaleja voidaan käyttää samankaltaisella tuotteella käsitellyille pinnoille. Mikäli laudoitukseen on valittu ns. punamultamaali (keittomaali), sen käyttö soveltuu vain aiemmin samalla maalilla käsitellylle pinnalle.

Jos on harkittu vesi- tai liuotinohenteisten puunsuojien käyttöä, ne sopivat noin yleisesti vastaavilla aineilla käsitellyille puupinnoille. Poikkeuksia tosin on, esimerkiksi vesiohenteinen (peittävä) puunsuoja käy myös pinnalle joka on käsitelty dispersiomaalilla. Maalin soveltuvuus kannattaa kuitenkin aina tarkistaa maalinvalmistajalta.Hyvä vinkki on laittaa muistiin käytetyt pintamateriaalit (maalityyppi, värisävy) tulevia huoltokertoja varten, esimerkiksi kirjoittamalla tiedot johonkin huomiota herättämättömään kohtaan rakennuksessa..

© 2021 Korjausrakentaminen