Lattialämmitys

Lattialämmitys

Lattialämmitys

Verrattuna muihin lämmönjakotapoihin, lattialämmitys on nykyään suosituin lämmitystapa, etenkin pientalojen uudisrakentamisessa. Lattialämmitys lisää huomattavasti asumismukavuutta ja takaa lisäksi edullisen toimintavarmuuden vuosikymmeniksi. Lattialämmitys voi toimia sähköllä tai vedellä. Lattialämmitys on täysimittainen lämmitysjärjestelmä, joten täydentäviä lämmönlähteitä ei erikseen tarvita.

Lattialämmityksen edut muihin lämmönjakotapoihin ovat selkeät. Lattialämmityksellä saadaan huoneen lämpötila tasaiseksi sekä säästetään energiaa. Tällä lämmitysjärjestelmällä myös sisäilman laatu paranee. Asennus onnistuu niin saneerauskohteisiin kuin uudiskohteisiinkin. Saneerauskohteissa pitää tapauskohtaisesti ottaa huomioon rakenteet sekä yksilölliset toiveet. Lattialämmitys on selkeästi pattereilla lämmitystä edullisempaa. Kun lämmönlähde on jalkojen alla, lämpötilaa huoneessa voi laskea parikin astetta. Jo asteen lasku lämpötilassa madaltaa lämmityskuluja huomattavasti. Lattialämmityksen lämmönlähteeksi käy kaikki energiamuodot. On hyvä huomioida, että lattialämmityksen säätöjärjestelmällä on iso vaikutus energian kulutukseen. Säätöjärjestelmiä on eritasoisia ja niiden ominaisuudet vaikuttavat lämmönjakojärjestelmän monipuolisuuteen. Olemassa olevien rakennusten remonttien kohdalla kannattaa harkita säätöjärjestelmän päivittämistä uuteen.

Vesikiertoinen lattialämmitys

Vesikiertoinen lattialämmitys toimii siten, että tulevan lattiapinnan alle asennetaan kupari- tai muoviputkisto, joiden kerroksittainen rakenne takaa putken lujuuden ja estää hapen pääsyn putken seinämän läpi. Putkipiirin pituus vaihtelee putkikoon mukaan. Asennettu putkisto peitetään lattiavalulla. Tämän rakennelman päälle asennetaan varsinainen lattia.Putket lähtevät lattian alle jakotukista ja palaavat takaisin tukille. Jakotukilla olevat piirikohtaiset toimilaitteet kytketään keskusyksikköön, tämän kautta lämmityspiiri saa eri huoneiden termostaateilta lämpötilatietoa. Toimilaitteet avautuvat ja sulkeutuvat lämmitystarpeen mukaan.Vesikiertoinen lattialämmitys on helppokäyttöinen ja luotettava lämmönlähde. Mikäli halutaan asentaa vesikiertoinen lattialämmitys, on huomioitava, että koska putkisto tulee lattiavalun sisään, tämä kohottaa lattiaa huomattavasti. Nykyään vesikiertoinen lattialämmitys on mahdollista asentaa myös betonilattian päälle, näin lattiakorko kasvaa vain noin 20 mm + uusi pintamateriaali. Kohteesta riippuen, tämä saattaa olla perinteistä, valun sisälle tulevaa vesikiertoista järjestelmää parempi ratkaisu. Vesikiertoisen lattialämmityksen voi asentaa niin puu-,laminaatti-,parketti- kuin laattalattioihin. Erinomaisen hyvin vesikiertoinen lattialämmitys sopii maalämmöstä saatavan energian jakoon. Tämä johtuu siitä, että kiertävän veden lämpötila on alhainen, enimmillään 40 oC. Tällöin voidaan lattialämmitystä käyttää myös viilentämään asuntoa kesäaikana.

Sähkölattialämmitys

Toimintaperiaatteena on, että sähkövirta lämmittää silmukoina lattian alle asennetut, vastuksina toimivat kaapelit. Energiatehokkain lopputulos saavutetaan kun asetetaan eristyslevy lämpökaapelien alle. Lämpötilan säätely tapahtuu termostaateilla, jotka kiinnitetään huoneiden seinään. Sähkölattialämmityksessä on omat etunsa vesikiertoiseen lattialämmitykseen verrattuna.Sähköinen lattialämmitysjärjestelmä vie hyvin vähän lattiakorkeudesta, useimmat alle 5 mm, verrattuna vesikiertoiseen järjestelmään, joka joskus vaatii jopa 7 cm betonikerroksen. Sähkölattialämmityksen asentaminen toiseen kerrokseen on myös huomattavasti helpompi operaatio kuin vesikiertoisen järjestelmän asennus, joka helposti vaatii lattiarakenteiden vahvistamista.

Usein saneerauskohteissa olevaa lattiaa ei tarvitse edes purkaa. Vanhan lattian päälle voidaan asettaa ohut, noin 3 mm kaapeli, tai matto joka vähentää korotustarvetta. Tällainen ratkaisu on erittäin edullinen, sillä ohut lämpökaapeli tai -matto tarvitsee vähemmän kallista, nopeasti kuivuvaa tasoitetta.Lämpökaapeliverkon sekä liimapintaisten ratkaisujen avulla ohuet lämpökaapelit ja -matot on myös helposti asennettavissa.Sähkölattialämmitystä suunniteltaessa on huomioitava, että vaikka lattian kaapelien asennus sujuisi omakätisesti, järjestelmän sähkötyöt pitää jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Lattialämmityksen asennus urittamalla

Mikäli lattiakorkoa ei ole varaa kasvattaa yhtään, voidaan lattialämmitys tehdä urittamalla. Lattiarakenteesta pitää varmistaa, että vanhan valun pinnassa ei kulje sähkö- tai vesijohtoja. Urituksessa sahattu ura piikataan auki, putkisto asennetaan uraan ja lukitaan eps-kiinnikkeillä. Ura täytetään lopuksi lattiamassalla ja asennetaan pintamateriaali päälle. Nykyaikaiset urituskoneet ja tehokkaat imurit ovat erittäin laadukkaita, joten sahausvaihe on lähestulkoon pölytön toimenpide. 

Lattialämmityksen asennus urittamalla

© 2021 Korjausrakentaminen