Kuinka maalata huone

Kuinka maalata huone

Kuinka maalata huone

Oletko etsimässä piristystä ja uutta ilmettä kotiisi, ja mietit kenties uusien huonekalujen ja sisustusesineiden lisäksi myös jonkun huoneen maalaamista? Tuumasta toimeen voi ryhtyä myös kokemattomampi remontoija: näin ainakin alan ammattilaiset vakuuttavat. Kannattaa kuitenkin ottaa muutamasta neuvosta vaarin, ja miettiä huolellisesti, mitä kaikkea ja missä järjestyksessä kannattaa tehdä. Näin lopputulos on paras mahdollinen, ja oikea tunnelma huoneessa on taattu. Netistä löydät myös paljon vinkkejä maalaamisen eri vaiheisiin.

 

Maalaamisen suunnittelu ja valmistelu

Kuten niin monessa asiassa, myös remontoinnissa huolellinen suunnitteleminen on kaiken a ja o. Maalaaminen on tosiaan helppoa, nopeaa ja myös mukavaa, mutta miten esimerkiksi valita oikea väri maaliin? Ja mitä tarvikkeita pitäisi hankkia? Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä, minkälaisen tunnelman ja tyylin maalattavaan huoneeseen haluaa. Jos kyseessä on lastenhuone, voivat pirteät, voimakkaat värit olla juuri ne oikeat. Jos huone on pieni ja pimeä, kannattaa valita vaaleita sävyjä, jotka tuovat valoa huoneeseen. Myös se onko maali kiiltävää vai mattaa, vaikuttaa siihen, kuinka kirkkaalta ja syvältä väri vaikuttaa. Joka tapauksessa väri kannattaa valita juuri siinä tilassa, joka maalataan; jos on epävarma, voi maalata ensin, vaikka koealueen. Kaikeksi onneksi siinäkin tapauksessa, että lopputulos kaikesta valmistelusta huolimatta ei miellytäkään silmää, voi seinät aina maalata uudestaan!

Maalaamisen suunnittelu ja valmistelu
Maalaamisen suunnittelu ja valmistelu

Myös tarvikkeet tulee tietysti hankkia. Tarvitaan ainakin itse maalit, kaukalo, jossa sekoitetaan maalit, telat ja mahdolliset jatkovarret niihin, siveltimet, ja maalarinteippiä. Myös jotain puhdistusainetta, jolla likaiset seinät voidaan puhdistaa, sekä suojapaperia ja kittiä olisi hyvä hankkia valmiiksi. Ennen kuin varsinainen maalaaminen aloitetaan, tulee tehdä pohjatyöt. Huoneeseen raivataan tilaa, ja lattia suojataan paperilla tai vaikka sanomalehdillä. Lattialistat joko irroitetaan kokonaan, tai suojataan maalarinteipillä, samoin katonrajoihin maalarinteippiä. Nyt on vuorossa seinien puhdistus: harjataan pölyt ja pestään puhdistusaineella. Jos seinissä on reikiä, ne tasoitetaan kitillä, annetaan kuivua, hiotaan, ja maalataan kertaalleen kitatut kohdat. Kun nämä pohjatyöt on huolellisesti tehty, alkaakin sitten se mukava vaihe, kun saa käydä käsiksi itse maalaamiseen!

Maalaaminen ja jälkityöt

Jotta itse maalari ei olisi aivan maalinroiskeissa, tai ainakaan niitä ei tarvitsisi pestä pois paremmista vaatteista, kannattaa valita päälle vermeet joissa likaantuminen ei haittaa. Samoin kädet voi suojata hanskoilla ja laittaa silmille suojalasit. Seuraavaksi maali kaadetaan muovipussilla suojattuun kaukaloon, näin maalauskaukaloa ei tarvitse hinkata puhtaaksi urakan päätteeksi. Sekoitetaan, kastellaan tela kunnolla maalissa, ja aletaan maalata seinää. Kannattaa maalata noin puolen metrin levyisissä kaistaleissa, ja tehdä tasausvedot joko ylhäältä alas tai toisinpäin. Laita maalia riittävästi telaan: kuivalla telalla seinästä voi tulla raidallinen.

 

Yksi seinä on hyvä saada maalatuksi kerralla, ettei tauon aikana seinään muodostu niin sanottua työsaumaa. Jatkovarsi telassa on näppärä huoneen ollessa korkea: jakkaralla ei kukaan halua keikkua! Sellainenkin niksi on olemassa, että oikeakätisen kannattaa aloittaa maalaaminen ylhäältä oikeasta reunasta seinää, ja vasenkätisen taas päinvastaisesta päästä. Kun tulee valmista, annetaan seinän kuivua muutama tunti, ja tarvittaessa suditaan toinen kerros päälle – huoneen kunnollisella tuuletuksella saadaan sitten maalin tuoksu pois. Kun maalaustyö on kokonaan valmis, kannattaa työvälineet puhdistaa huolellisesti, jotta niistä on iloa pitkään. Huomioida täytyy, ettei välineitä pidä puhdistaa suoraan juoksevalla vedellä hanan alla, vaan niiden annetaan ensin liota, pyyhitään ylimääräisestä maalista kunnolla, ja vasta sen jälkeen on hanan alla pesemisen vuoro. Maalivettäkään ei kaadeta viemäriin, vaan hävitetään asianmukaisesti: se voidaan esimerkiksi kierrättää Sortti-asemille. Jätteet hävitetään maalipurkissa olevien ohjeiden mukaan; yleensä jos maali ja purkki ovat kuivia, voi ne laittaa talousjätteisiin. Seinien maalikalvo kuivuu lopulliseen kovuuteensa noin neljässä viikossa, ja on sitä ennen kolhiintumisherkkä. Kun kaikki on sitten lopullisesti valmiina, ja huone vielä kalustettu ja sisustettu viimeisen päälle, on aika nauttia työnsä tuloksista. Ja kenties alkaa seuraavaksi suunnittelemaan uutta, piristävää maalausurakkaa!

© 2021 Korjausrakentaminen