HAASTEITA JOKA PUOLELLA

HAASTEITA JOKA PUOLELLA

HAASTEITA JOKA PUOLELLA

Uudisrakentamista vai korjausrakentamista? Kun tontilta löytyy jo valmis omakotitalo, jossa voidaan vaikka tietyin poikkeuksin tai rajoituksin asua, korjaus tuntuu helpommalta vaihtoehdolta. Kun taas talosta ei löydy yhtään tilaa, missä voidaan viettää aikaa, harkitaan usein jo vanhan kaatamista ja uuden rakentamista. Kummassakin vaihtoehdossa on olemassa omia haasteita, ja tässä kerron vähän siitä, mitä oman kokemuksen kautta olen joskus oppinut. Puhetta tulee sellaisista tapauksista, joissa kaikki tehdään omin käsin.

Vaikea Päätös Takana

Ja tultiin siihen, että rakennetaan uusi mökki vanhan tilalle. Heti ensimmäiseksi haasteeksi muodostuu pieni, mutta välillä varsin inhottava seikka: missä eletään rakentamisen aikana? Helpoin ratkaisu lienee tavallisen työmaaparakin tuominen työmaalle. Ja se täytyy hoitaa ennen kuin lähdetään kaatamaan toimivaa nukkumapaikkaa. Kun rakennusluvat uudelle mökille on jo olemassa ja suunnitelmatkin valmiina, siirrytään vanhan talon kaatamiseen. Mitä sen prosessin aikana syntyy? Kokemusta ja jätettä. Jätettä tulee nimittäin yllättävän paljon, siis niin paljon, että sen vieminen kaatopaikalle omin voimin vaikka vuokratulla perävaunulla on täysin turhaa touhua. Roskakonttien vuokrapalvelut auttavat hyvin, kunhan muistetaan lajitella jätteet oikein – ja niin, vanhasta omakotitalosta saattaa löytyä myös ongelmajätettä. Asbesti mukaan lukien. Kokemusta syntyy puolestaan erittäin hyvin, varsinkin jos talossa on ehditty asua jonkun aikaa ja huomata vesi- tai lämpövuotoja: purun aikana niiden syyt tulevat mitä todennäköisimmin esiin, ja uudisrakentamisen aikana pystytään välttymään samoilta virheiltä. Viimeisenä, mutta erittäin tärkeänä asiana mainitsen vielä työturvallisuuden. Purkutyöt eivät ole mikään vitsi, ja rakenteet saattavat välillä pettää täysin odottamattomissa tilanteissa. Työt on oikeasti syytä suunnitella tarkkaan, ja jos joku asia jää epäilyttämään, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen kysymään neuvoa, apua tai palveluita. Ja kun tontti on vapautettu vanhasta rakennuksesta, aloitetaan uusi projekti. Niinpä: niitä on tällaisessa tapauksessa kaksi – vanhan talon purku ja uuden rakentaminen tilalle.Korjaustyöt Vaativat Kärsivällisyyttä

Ja kykyä hyväksyä oma päätös. Korjaustöiden aikana joudutaan usein asumaan eika epäilyttävissä olosuhteissa, mutta toisaalta, korjaustöiden kulku voidaan suunnitella omien tarpeiden mukaan. Heti ensimmäiseksi halutaan yleensä hyvä makuuhuone, vessa, suihku ja keittiö. Helposti syntyy sellainen ajattelu, että nämä kaikki halutaan nyt heti, mutta kun talon katto vuotaa, onko mitään järkeä lähteä tehdä sisustusta viimeisen päälle? Vähän aikaa joudutaan siis tappelemaan jo olemassa olevien vikojen kautta ja korjaamaan niitä. Kantavien rakenteiden vaihtaminen tulee vaatimaan rohkeutta, hyvää suunnittelua ja välillä myös ammattilaisten palveluita. Ja vasta siinä vaiheessa, kun talon kantavat rakenteet ja vaippa on saatu hyvään kuntoon, lähdetään tekemään sisustus- ja verhoilutöitä.Korjaustöissä aikamoinen haaste on siinä, että joudutaan soveltamaan nykyaikaisia materiaaleja ja tekniikoita vanhanaikaisiin rakenteisiin. Tämä voi tulla hankalaksi esimerkiksi levymateriaalien valinnassa: tänä päivänä melkein kaikki on hyvin standartisoitua, mutta ennen vanhaa rakennettiin monella eri tavalla, ja jokaiseen taloon täytyy sopeutua omilla materiaalivalinnoilla ja rakentamisen työtavoilla. Korjausrakentamisen selvä etupuoli on kuitenkin se, että korjaustöitä voidaan tehdä niin pitkään, kuin halutaan, kun taas uudisrakentamisessa on usein olemassa melko tiukkoja aikatauluja.

Minkä valitsisin itse, peruskorjauksen vai uuden talon? Riippuu aina kohteesta. Korjausrakentaminen on kivaa, mutta välillä hyvinkin yllättävää ja työlästä; uudisrakentaminen on aina kivaa, mutta vaatii enemmän rahaa ja saa monet ihmiset stressaantumaan. Toisaalta, uudisrakentamisen erittäin hyvä puoli on se, että työn tulos tunnetaan jokaista lautaa myöten, kun se on rakennettu omin käsin.

© 2021 Korjausrakentaminen